Çocukluk Dönemi Bağlanma Stilleri



Ainsworth ve arkadaşları (1978) bebeklerin bağlanma davranışında bireysel farklılıklar olabileceği olgusunu ilk kez “yabancı ortam” adını verdikleri bir deneysel işlem ile yürüttükleri araştırmalarla ortaya koymuşlardır. Araştırmacılar, 12-18 aylık bebeklerin yabancı oldukları bir ortamda önce anneleriyle birlikteyken, yalnızken ve annelerinin yokluğunda bir yabancı ile birlikteyken sergiledikleri çevreyi keşfetme davranışlarını gözlemlemişlerdir. Sonraki aşamada ise bebeklerin anneler ortamdan ayrıldığında ve geri döndüğünde verdikleri tepkileri dikkate alarak güvenli, kaygılı/kararsız ve kaçınan olmak üzere üç farklı bağlanma stili saptamışlardır.
Güvenli bir şekilde bağlanmış olan bebeklerin, annelerini güvenli bir üst gibi algıladıkları, ayrılık yaşadıklarında bu süreçten üzüntü duydukları ve tekrar bir araya gelmeyi istedikleri, bu gerçekleştikten sonra da yeniden etrafı keşfetmeye yöneldikleri belirtilmiştir.
Kaçınan bir şekilde bağlanmış olan bebekler ise, oyun oynarken anne odada yokmuş gibi davranmakta, anne tekrar odaya girdiğinde bir miktar yakınlık kurmak istese de ondan kaçınan davranışlar sergilemektedirler. Örneğin; anne kucağına almak istediğinde, yüzlerini başka yöne çevirerek bundan kaçındıkları gözlenmektedir. Araştırmacılar bu tür bebeklerin annelerini soğuk, reddedici ve aşırı müdahale edici olarak değerlendirmiş, bebeklerin annelerini güvenli bir üst gibi algılayamadıkları için annelerine karşı savunmaya yönelik davranışlar geliştirdiklerini gözlemlemiştir.
Kaygılı-kararsız bağlanmış olan bebekler ise anneye yakın olmak ile ona kızgınlık içinde reddetme davranışlarını göstermek arasında kalıp, oyun oynamayı tercih etmek yerine anneye yoğunlaşmışlardır. Araştırmacılar bu tür tepkiler gösteren bebeklerin, anneleri tutarsız davranışlar sergilediği için ihtiyaç duydukları anda onlara yardım edip etmeyecekleri ile ilgili kararsız kaldıklarını öne sürmüştür (Ainsworth ve ark., 1978).
Kaynak: Küt, D. (2018). Genç Yetişkin ve yetişkin kadınların bağlanma stillerinin Cinsel yaşam kalitesi düzeyleri, cinsel özgüven ve psikolojik belirtileri bakımından incelenmesi. Doktora Tezi, Maltepe Üniverstesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü yayımlanmamış doktora tezi.