DR.DİDEM KÜT
Dr.Öğretim Üyesi
DR.DİDEM KÜT
Dr.Öğretim Üyesi

Blog Post

Çocuklarda Zeka Gelişimi

Haziran 28, 2021 Makaleler
Çocuklarda Zeka Gelişimi

Zeka ile bilişsel gelişim birbirinin destekleyicisidir. Zeka genelde kişinin çevresine uyum sağlama başkalarının öğretiminden yararlanmaksızın problem çözme olarak tanımlanır. Zeka yeni doğan bebekte gizil güçtür.Çevre etkileri yoluyla ortaya çıkar.
ZEKANIN İNSANLAR ARASINDAKİ DAĞILIMI
  0-25 arasında olanlar       İdyo
25-50 arasında olanlar       Embesil
50-70 arasında olanlar       Moron
70-80 arasında olanlar       Sınır bölgesi
80-90 arasında olanlar       Tutuk (durgun) normal yada ağır öğrenen
90-110   arasında olanlar   Normal
110-120 arasında olanlar   Üstün zekalılar
120-130 arasında olanlar   Çok üstün zeka
130 ve üzeri olanlar            Dahiler
İDYOLAR:Zeka bölümü 0-25
Ağır zeka geriliği mevcuttur.Kendilerini tehlikelerden koruyamaz,kendi bakımlarını yapamazlar.Beden ve iç organlarında deformasyon mevcuttur,çoğu doğum öncesi nedenlerle oluşur.
Eğitim ve öğretim etkinliklerinden yararlanamazlar,temizlik vb. alışkanlıklar şartlı öğretimle bazılarına öğretilebilir.
EMBESİL:Zeka bölümü 25-50
Kendi kendilerine işlerini yeterince yapamazlar,başkalarının kontrolüne ihtiyaçları vardır.Yürümek ve koşmak geç başlamıştır.Okul öğretiminden yararlanamazlar.2-5 yıl aynı sınıfı tekrar ederler.7 yaşındayken 2 yaşındaki bebek gibi davranırlar.Öğretimle alışkanlık kazandırmak ve basit işleri yaptırma olanağı yoktur.
MORON:Zeka bölümü 50-70
Bunlara eğitilebilir zeka geriliği olanlar dense de zeka zayıflığı nedeniyle hayatlarını kazanamazlar.Varabilecekleri en üst zeka yaşı 7-10 arasındadır.Bunlar toplumda önemli problem teşkil ederler.Normal insanların arzularına sahip oldukları halde kontrol edebilecek durumda değildirler.Bazıları okuma-yazma öğrenirler,ilkokul 3.sınıfın çalışmalarını başarabilirler.
SINIR BÖLGESİ:Zeka bölümü 70-80
Normal okulda geç ve güç okuyan çocuklardır. Dikkat,bellek,yargılama yapmada zayıftır. Heyecan kontrolü ve uyumları kusurludur.Okuma-yazma öğrenebilirler. Basit işlerde çalışabilirler.
TUTUK-NORMAL:Zeka bölümü 80-90
Normal eğitim programlarından yararlanırlar.Ancak bazı etkinliklerde başarı düşüktür.Temel eğitimi tamamlayabilirler.
NORMALLER: Zeka bölümü 90-110
Toplumdaki fertlerin %50’si bu gruptadır.Tüm eğitim olanaklarından yararlanırlar.Yaptıkları işler mükemmel ve başarılıdır.Eğitimlerinde problem yoktur.
ÜSTÜN ZEKALILAR:Zeka bölümü 110-120
Bu çocuklar normal çocuklara oranla daha çabuk öğrenirler. Başarıları iyidir. Ara-sıra göze batan bir üstünlük gösterirler.Kolay kavrarlar ve algılama güçleri yaşıtlarından daha üst seviyededir.
Çok Üstün Zekalılar
Zeka bölümü 120-130
Tanınmış,hayatta büyük başarı elde etmiş kişilerin çoğu bu grup içindedir.Bunların bir çoğu zekasını erken yaşta gösterir.3 yaşında okuma yazma öğrenmeye başlar. Okulda arkadaşları arasında kendilerini belli eder,hayata genel olarak iyi uyum gösteri
Dahiler: Zeka Bölümü 130 ve üzeri
iHayata uyumları iyi olmakla beraber eğitimleri o kadar kolay değildir.Potansiyelleri çok üstün olan bu çocuklarda normal çocuklara ait problemlere ek olarak bazı olumsuzluklarla karşılaşır.Bu çocuklar yaşıtlarını ilgilendiren oyun vb. etkinliklerden sıkıldıkları için özel eğitim gerekir.

Write a comment